WELKOM op mijn site !

Blog

APRIL 2022

 

WAAROM IS NEUSADEMHALING ZO BELANGRIJK !

Dankzij BLOW (op facebook) is er een mooie samenvatting van het boek: het nieuwe ademen van James Nestor.

Lees hier de samenvatting:

 

1. Bescherming en weerstand

Als je door je neus ademt wordt de lucht verwarmd, vochtig gemaakt en gemengd met stikstofmonoxide. Die stikstofmonoxide heeft 2 functies:
A. het doodt schadelijke bacteriën, en daarmee ondersteunt het neusslijmvlies het immuunsysteem

B. het werkt vaatverwijdend op luchtwegen slagaders en haarvaten. Dat betekent dat zuurstof efficiënter wordt opgenomen. Neusademhaling zorgt er dus voor dat je meer zuurstof binnenkrijgt en heeft het hele lichaam baat bij.

 2. Voorkomt veel aandoeningen

Neusademhaling verkleint de kans op snurken en apneu aanzienlijk. Slaapapneu, diabetes en hartaandoeningen worden in verband gebracht met mondademhaling.

3. Beter gebit

Mondademhaling zorgt voor het uitdrogen van het tandvlees en verhoogt de zuurgraad in de mond. Het vergroot de kans op ontstekingen en gaatjes. Bovendien werkt een droge mond een slechte adem in de hand.  Neusademhaling zorgt dus voor een beter gebit

4. Helpt te ontspannen

Neusademhaling dwingt je om langzamer te gaan ademhalen. Een goede neusademhaling helpt je te ontspannen en voorkomt een hoge bloeddruk en stress.

5. Stimulering hersenfuncties

Bij neusademhaling stroomt er lucht langs de reukreceptoren. Het vermogen te kunnen ruiken is gekoppeld aan de hersendelen die betrokken zijn bij emoties en het kunnen terughalen van herinneringen. Ook als de lucht geurloos is worden bij neusademhaling deze hersenfuncties gestimuleerd.

6. Recht gebit

Als een kind van jongs af aan al door de neus ademt, helpt het de vorming van scheve tanden en misvormingen van de kaken voorkomen.

7. De juiste energiebalans

Neusademhaling is zo ingenieus geregeld dat we afwisselend door het linker, dan weer door het rechter neusgat ademhalen. Dat doet het lichaam zelf. Als we door het rechter neusgat ademen versnelt de bloedsomloop, stijgt de cortisolspiegel en de bloeddruk. Ademen door het linker neusgat zorgt voor ontspanning, daling van temperatuur en bloeddruk. Deze wisselende neusademhaling zorgt voor harmonie in het hele zenuwstelsel en brengt de activiteit van de beide hersenhelften in balans.

Kortom, het is zoals James Nestor zegt: “Het bewijs uit de wetenschap is zo overduidelijk: adem altijd door je neus”

Hoe dan?

Sinds ik hiervan op de hoogte ben, ben ik veel bewuster met mijn ademhaling bezig. Natuurlijk, je vergeet regelmatig door je neus te ademen, maar door jezelf er telkens aan te herinneren, (briefjes op je laptop, kruisjes op je hand) wen je er steeds meer aan. En alle kleine beetjes helpen. Ik adem nu al veel meer door mijn neus. Je kunt natuurlijk last hebben van een verstopte neus of moeite hebben met neusademhaling, in dat geval zou je er een keer door een arts naar kunnen laten kijken. Op internet kun je allerlei neusademhalingsoefeningen vinden.

Leren om ‘s nachts door je neus te ademen, als je dat niet gewend bent, is een stuk lastiger.
Ik doe het vanzelf, maar adem je veel door je mond (te herkennen aan snurken, droge mond, slecht slapen, slechte adem) dan zal je het een en ander uit de kast moeten trekken. Denk aan het afplakken van je mond door middel van tape en het gebruik van neusspreiders waardoor het neus-ademhalen makkelijker wordt. Er zijn zelfs speciale hoofdbanden die je om je kin doet zodat je je mond niet kunt openen. En overdag trainen met neusademhaling zorgt er voor dat je het ook ’s nachts beter gaat.

Neusademhaling en sporten

Is het dan ook beter om tijdens intensieve sporten door je neus te ademen?

Daar zijn niet alle wetenschappers het over eens. Volgens James Nestor is dat zeker het geval en is het goed te trainen. Hij laat ook zien dat neusademhaling sportprestaties verbetert. Andere wetenschappers zijn van mening dat bij maximale inspanning ook je mond nodig is om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Zelf lukt het me niet om met het hardlopen alleen door de neus te ademen. Wat zeker geldt: Hoe meer je overdag je neusademhaling oefent, des te meer je hiervan profiteert bij het sporten .

 


L

 

Maart 2022:

WAAROM SLAAP IK ZO SLECHT? DIT ZIJN DE BELANGRIJKSTE OORZAKEN.

In de praktijk slaap je niet (goed) genoeg als je:

  • Korter dan 7 uur (slaapdeprivatie) of (als volwassene) langer dan 9 uur slaapt
  • ’s morgens niet op een normaal tijdstip (6-8 uur) uit jezelf wakker kunt worden.
  • Een niet restauratieve slaap hebt en jezelf bij het opstaan niet opgeladen of hersteld voelt.
  • Een gefragmenteerde slaap hebt en ’s nachts meerdere keren wakker wordt en moeite hebt met opnieuw inslapen. Bijvoorbeeld door slaapapneu of zonder aanwijsbare reden
  • Een verstoorde slaaptiming hebt en heel vroeg op de avond of juist heel laat slaapt, waardoor je niet op een normale manier aan de maatschappij kunt deelnemen.

Wil je meer lezen?

klik hier

 

Sept 2021:

4 Redenen waarom je wakker kan liggen: (natuurlijk zijn er meer redenen, alleen deze komen in de praktijk veel naar voren)

1. Piekeren en stress:

Omdat je je druk maakt, maalt over wat er speelt en geen afstand kunt nemen, kun je de slaap niet vatten.

2. Eetgewoonten:

Ook wat  en  wanneer je eet beïnvloedt je slaappatroon.. Eet je 's avonds nog laat, dan is de kans groot da je moeilijker in slaap valt. Je lichaam is druk bezig om het voedsel te verteren

3. Lichaamsbeweging:

Bij te weinig beweging bouw je geen slaapdruk op  en kom je moeilijker in slaap.  Sport je daarentegen kort voor je gaat slapen , dan is de kans dat je geen slaap kan vatten ivm verhoging van jouw lichaamstemperatuur

4. Alcohol en koffie:

Overmatig drinken van koffie en alcohol  bevordert je nachtrust negatief. 

November 2021
Wat kun jij aan jouw houding doen! Er zijn vele voordelen !

 

 

https://www.ted.com/talks/murat_dalkilinc_the_benefits_of_good_posture/up-next

 

In het bovenstaande animatie filmpje van de Turkse fysiotherapeut Murat Dalkilinç worden de gevolgen van een slechte lichaamshouding geïllustreerd. Vooral in deze tijd met onze computers en mobiele telefoons doen we er goed aan om onszelf er regelmatig aan te herinneren om onze rug recht en ons hoofd omhoog te houden!

Release in CAY

1 Feb 2022:

Citical Alignment Yoga:

Ons bewegingssysteem bestaat uit het skelet, de spieren, het bindweefsel en het zenuwstelsel. Om onze fysieke yogabeoefening te verdiepen en te verfijnen is het belangrijk dat we ons bewust zin van onze bewegingsketens in ons lijf. Deze bewegingsketens vinden hun basis in het bindweefsel, het fasciae. Wanneer we leren deze ketens te bevrijden van blokkades zullen we in staat zijn om in ons lijf meer verbinding te vinden en onze asana's met zachtheid en ontspanning uit te lijnen. Het allerbelangrijkste is nog dat we het zenuwstelsel in de ontspannen stand krijgen. De ademhaling en jouw meditatie capaciteiten zijn hierbij de ingang. Wanneer je ontspannen bent vind je meer vrijheid in je lijf, hiervoor is een ontspannen ademhaling weer belangrijk.

Dat gebeurt mn. bij CAY: Critical Alignment yoga.

(met dank aan yogacentrumuit Tilburg:

https://yogacentrumtilburg.nl/release-connect-en-align-yoga/?fbclid=IwAR0VwYy-MgbL_nRj9YfIH1txrHjMyQRtSlfcLn5yq6xCqcX0PJS3yU7EoZA)